Seven x Seven Ultra

Kypesjön

På lördagen deltog jag i årets andra tävling, Seven Seven Ultra i Borås. Den första tävlingen var 55-kilometersklassen på Sandsjöbacka i januari så det har varit en mycket lång period med bara träning. På Sandsjöbacka hade jag ingen energi i kroppen och fick aldrig något flyt i löpningen. Förhoppningen inför Borås var en bättre känsla i kroppen men upplägget på tävlingen var helt nytt för mig. Jag vet ungefär vilken ansträngningsnivå jag vill ligga på under en 7- eller 49-kilometerstävling men nu var det 7 x 7km med start varje hel timme vilket gav en paus mellan varje sträcka. Hur snabbt skall man springa då och hur mycket återhämtning ger pauserna? Konceptet liknar Backyard Ultra till viss del men två saker gör att det blir en helt annan sak; antalet varv var satt till sju så alla visste exakt hur långt de skulle springa, dessutom var tiden på varje varv viktig då man fick poäng baserat på differensen till varvsegraren. En extra tvist var att poängen man fick ökade för varje varv.

Start- och målområdet

Jag gick ut på första varvet utan några tankar på placering och poäng, ville bara lära känna banan och hitta rätt. De första kilometrarna innehöll två stigpartier som var rätt tekniska, de tog energi och drog ned farten rejält men sen var det mestadels fin löpning på kuperade grusvägar. Snittet låg på ungefär 5 min/km och jag lyckades hålla varvtiderna på en oväntat jämn nivå. Då varven var lite kortare än 7km fick jag mer än 25 minuters paus innan nästa start. Magen var inte i balans under loppet men annars hade jag inte några egentliga svackor förutom små krampkänningar när jag startade de sista varven. Då de som sprang första varven snabbt mattades av och fick sämre och sämre varvtider kunde jag klättra efter hand. Sista varvet fick jag min bästa varvsplacering som trea men totalt räckte det till en femte plats. Några varv till hade inte gjort något. 🙂

  • Proffsigt ordnad tävling med bra energiutbud och service.
  • Mycket bra DJ som spelade skön musik i pauserna.
  • Att kunna äta och dricka utan stress var en ny upplevelse.
  • Tävlingen startade i regn, precis som det skall vara i Borås.
  • Konstigt att starta och gå i mål sju gånger på en dag!
  • Ultrabakgrund var nog bra för mig men för att komma bättre hade jag nog behövt mer hård medeldistansträning innan loppet.

Ett roligt men svårbemästrat koncept är sammanfattningen.

Resultat

/Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *