Klädd för vinterlöpning

Vintern har nu kommit men det finns ingen anledning att ta en paus från löpningen eller köra inomhus på ett tråkigt löpband. Med bra utrustning och sunt förnuft kan man köra på utomhus året om.

Rent generellt kan man säga att många har för mycket på sig, det är ofta värt att frysa de första 5-10 minutrarna på ett kallt pass innan kroppen får upp värmen. En vindjacka och en långärmad funktionströja räcker långt och kan kompletteras med en extra tröja vid behov. Mössa är lätt att reglera värmen med och blir det riktigt kallt är handskar bra. På benen är det få gånger man behöver mer än ett lager, ett par vintertights räcker långt.


The North Face Stormy Trail, vind- och vattentät lättviktare

På fötterna fungerar de vanliga trailskorna oftast bra, även i snö. De perioder då det är riktigt isigt brukar vi dock köra med dubbade skor. Icebugs Anima eller Salomon Spikecross är skor som räcker långt. Anima är lite mer allround medans Spikecross gör sig bäst på ren is och snö. Skall man snöpulsa långa sträckor kan också nya Salomon Snowcross vara något att tänka på.


Nya Salomon Snowcross

Pannlampa är ett måste om man skall ut på stigarna i mörkret och det finns ett stort antal varianter att välja på med pris från några hundra upp till flera tusen kronor. Om man inte sysslar med mörkerorientering räcker en lampa från mellansegmentet utmärkt. Kända tillverkare är Petzl, Black Diamond och Silva men det finns också en mängd spännande mindre märken.


Petzl Nao, med automatisk ljusreglering

Vad gäller vätska så finns det några knep för att hindra att vattnet fryser. Bl a finns det isolerade vätskebälten som skidåkare har. Häller man upphettat vatten i sådana så håller det länge. Det finns också vätskeblåsor till ryggsäckar som har en isolerande ficka, tänk bara på att blåsa tillbaka vatten efter du har druckit så att det inte fryser i slangen. Yttre flaskor fungerar rätt dåligt på längre sträckor i minusgrader vet vi av erfarenhet. 🙂

* Om du inte springer med sällskap, kom ihåg att tala om ungefär var du tänker springa.
* Ta alltid med mobiltelefon.
* Kommer du inte in i värmen direkt efter träningen eller skall långt bort från bebyggelsen är det bra att ha med en torr tröja för att kunna byta.

Ut och lek i snön nu!

3 thoughts on “Klädd för vinterlöpning

  1. Rasmus Persson

    Jag och Jan Hjort sprang ett långpass förra helgen där båda våra slangar till kamelsäckarna frös. 43 kilometer och inget vatten. Vad gör man då? Tur att det fanns snö…. 😉

  2. Martin

    Bra pass! Vart sprang ni? Ni kunde ju gjort en bivack och gnidit två träpinnar mot varandra så att ni får en eld att smälta snö över…:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *