Test av Salomon XT Advanced 5 Skin Slab pack

Namnet på denna ryggsäck är onödigt långt och krångligt.
Det är väl det som är mest negativt. I övrigt finns det inte mycket att klaga på, ryggsäcken som mer liknar en väst sitter med perfekt passform. Vi har kört ultrapass med dessa och har inte märkt av minsta tendens till skav. Två flaskhållare fram, ett antal mindre fickor på sidorna och ett fack på ryggen med plats för vätskeblåsa/kläder ger valmöjligheter. Största fördelen är att den sitter högt upp utan några band runt midjan.
Detta har många fördelar. Man slipper skav runt midjan och behöver inte ha tröjan nedstucken i byxorna. Om man springer långa ultralopp är det inte ovanligt med perioder av illamående, att då slippa något som trycker på magen underlättar mycket.

+ Grym passform
+ Allt är genomtänkt
+ Snygg
+ Vätskeblåsa och räddningsfilt ingår

– Finns ej för de som har storlek XL och större.
– En manual hade varit bra. Vissa saker som t ex snabbfästning av stavar är svårt att lista ut på egen hand.

Perfekt för trail-löpning upp mot 50 miles beroende på utrustningskrav. Där mer utrustning behövs räcker denna säck tyvärr inte till med sina 5 liter. Vi vill så gärna köra med denna på UTMB men det kräver att vi fäster utrustning utanpå säcken på något fiffigt sätt. En större variant på 12 liter är på väg men verkar tyvärr inte hinna lanseras innan sommaren. Vi kommer dock att göra allt som står i vår makt för att få tag på ett par exemplar då dessa skulle vara perfekta för oss.

/Erik och Jerry

13 thoughts on “Test av Salomon XT Advanced 5 Skin Slab pack

 1. Jonas

  Vad har ni för erfarenhet av kompressions-strumpor eller bara sådan som täcker vaden (som på bilden?)?

 2. Thomas Lummi

  Trevligt. Jag funderar på att skaffa en med blåsa, flaskhållare samt lite packutrymme som inte är för stor. Väntar på att 12 liters kommer…ska bli kul att läsa om den.

 3. erik ahlström

  TAck för testet, som sagt otroligt bra rygga. Jag jagar och ser om jag kan få tag på några från att låna ut från frankrike, men ser tyvärr lite mörkt ut. Däremot vet jag att Salomon Concept store i Sthlm förhoppningsvis ska få in ett par st nästa vecka, de lär gå åt som smör..

  Jonas, läs gärna tester på komperession strumpor på vår hemsida, http://www.salomontrailtour.se, själv är jag helt såld och om jag ska spriga ett pass runt en timme eller mer är det ett självklart val

  mvh/Erik Ahlström samordnare STT

 4. Mikael Björk

  Ha!

  Nu lyckades jag till slut få tag på en (femliters) i storlek M/L från tyska Amazon. Premiärpass i skogen i morgon. Hoppas på en skön tur.

 5. Erik Post author

  Jonas: Vi får återkomma med en utvärdering av kompressionskläder när vi kört
  mer men det lilla vi provat hittills känns absolut bra.

  Mikael: Bra att det fixade sig, du kommer inte att ångra dig!

 6. Mikael Björk

  Har kört ett pass och ryggan sitter verkligen bra.

  Men (och här håller jag med om er tanke kring en manual) jag upplever att vätskan/blåsan hoppar runt mer än jag hoppats på. Detta handlar om när den är full. Det känns som att den slår mot ryggen. Den är tömd på luft.

  Har ni nåt tips eller tricks för att få den att ligga still i ryggan? Jag hittar inget sätt att “fästa” den. Den bara ligger i facket.

  Tack!

 7. Erik Post author

  Mikael: Jag har inte haft det problemet men jag brukar ofta ha mer saker i säcken förutom vatten. Finns nog inget sätt att fästa den på. Störst risk föreligger väl om man lossar slangen från blåsan och samtidigt går på händer. 🙂

 8. AndersPe.

  Jag letar efter rätt vätskerygga… Tack för test och omdömmen.

  Jag ska ha min även till skidåkning, hur blir denna med armpendlingen?

  Min tanke är att åka Birken där man måste ha 3,5 kg i mål (3 kg ris är ca 4 liter), och typ AXA fjällmara där man ska ha extra kläder, första hjälpen å minst 1½ liter vätska.

  Klarar jag mig med 5:an eller ska jag invänta 12 litaren? Alltså hur många liter packvolym har man kvar när vattenlungan är fylld?

  Ha´re GÖTT!

 9. Erik Post author

  Hej Anders!

  5:an räcker nog till Axa men skall du få med 4 liter ris skulle jag nog satsa på 12:an.
  Armpendlingen fungerar säkert bra om du kör med vätskeblåsan, skall du däremot köra med flaskor framtill kan det bli trångt men det är nog inte så praktiskt för skidåkning i vilket fall.
  Tror nog du kan få tag i 12:an redan idag.

 10. Pingback: Vinn en Salomon XT Advanced 5 Skin Slab pack! | Runday

 11. David

  Hej!
  Vet inte om den här sidan är aktuell än, men jag testar!
  Jag är orolig för storleken, har small i t shirts men XS/S känns lite tight ändå. Blir M/L för stort?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *