Trailskor

Som trail- och bergslöpare har man tre olika typer av skor att välja på.

Först har vi lätta minimalistiska skor med liten dämpning. Vi har ännu inte provat denna “barfota”-trend men vi ser dessa skor på en del kortare traillopp. På längre bergslopp har vi dock inte sett några. Merell och New Balance är mest kända på detta område.


De normaldämpade skorna är det största segmentet och också det som vi har erfarenhet av. Här finns det en uppsjö av märken där Salomon, The North Face och Montrail hör till de större. Denna typ av skor dominerar på alla tävlingar.Det sista segmentet är skor med extra dämpning. Dessa ser man rätt frekvent på bergsloppen. De ser rätt klumpiga ut men jag antar att dämpningen sparar låren en del när man springer nedför. Här finns märken som Hoka och Tecnica.


Att köpa skor är dyrt så det är lätt hänt att man kör på med den typ som man alltid har haft och som man vet fungerar.
Att drömma kostar dock ingenting.

/Erik

2 thoughts on “Trailskor

 1. john

  hej,
  sko diskussionen är intressant, det är svårt att veta vad dom är bäst..
  Vad gäller ditt inlägg så vill jag bara flika in att det finns löpare som springer längre lopp med minimilistiska skor, jag tror tex att anton krupicka kör merparten av sina lopp i NBs variant..han är anhängare av den typen av skor utan dämpning även för långa lopp.

 2. Erik Post author

  Hej John!
  Det stämmer säkert men vi har inte sett några på längre lopp så det kan inte vara jättevanligt.
  Kilian sprang i och för sig i relativt minimalistiska Salomon Sense på UTMB och Krupicka hade nog sprungit i sina NB om han inte varit skadad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *