Utrustning del 1: Ryggsäckar

Eftersom antalet inlägg här är starkt sammankopplat med antalet träningsrundor har det varit lite dålig frekvens de senaste hostiga veckorna. I väntan på att vi får upp träningsdos/antal inlägg på en normal nivå tänkte jag dra igång en genomgång av utrustning för trail-ultror. Vi fick en förfrågan om detta i somras så det är verkligen dags.

Vi börjar med ryggsäckar. Först och främst bör man komma fram till vilket vätskesystem man föredrar; vätskeblåsa, flaskor eller både och.

Flaskor
+ Snabba att fylla på.
+ Kontroll på hur mycket man har kvar.
+ Lätta att hålla rena.
– Kan tappas.
– Om ryggsäcken är tom i övrigt blir det lätt lite slängigt.
– Det går oftast bara att ha två flaskor tillgängliga åt gången. Har man fler flaskor får dessa ligga i ryggsäcken och bytas efter hand.

Vätskeblåsa
+ Vikten nära ryggen, bekvämt.
+ Rymmer mycket. Finns 2-3 liters varianter.
– Dålig kontroll på hur mycket som är kvar.
– Tar tid att fylla på.
– Kan vara svårt att hålla rena. (Har själv fått två lopp förstörda av vad jag misstänker var bakterier i vätskeblåsan. Blir det en sådan igen kommer jag bara att använda vatten i den.)

Efter att ha provat båda varianterna kör jag för tillfället endast med flaskor. Jerry brukar ha både och på längre lopp. Väljer man att ha flaskor är det mycket viktigt att man kan nå dem lätt och att det går smidigt att dra upp/sätta tillbaka dem i fickorna. Vissa ryggsäckar har flaskfickorna för långt bak på ryggen, de måste sitta mer på sidorna för att göra det smidigt.

Nästa sak är passform och vikt. Här är svårt att ge några råd då det är väldigt individuellt så prova på i affärerna innan ni köper. Personligen får jag ibland skav på halsen så jag brukar tejpa innan långa tävlingar. För oss som älskar bergslopp är vikten intressant, skall man ta några tusen höjdmeter är det onödigt med minsta barlast. Köp lätt och plocka/klipp bort detaljer som du inte använder.

Det vi använder är främst OMM- och Litepac-ryggsäckar. Kanske lite väl stora för vissa av loppen men det fungerar ändå. Gott om plats i själva säcken och fickor för energi lätt åtkomliga på midjebältet.

Det är ganska populärt att ha flaskorna på bärselarna fram på bröstet men det har vi inte testat ännu så vi vågar inte uttala oss om det.

Ett tips angående ryggsäckar: använd dem på träningspassen också så blir du till slut så van att du knappt känner av dem.

Nästa gång: trail-skor.

/Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *