Utrustning del 2: Skor

Vi fortsätter med vår utrustningsgenomgång, turen har kommit till trail-skor. När vi för drygt 10 år sedan lämnade det mesta av asfaltslöpningen bakom oss blev det uppenbart att vi behövde lägre och tåligare skor att springa i. Ett otal märken och modeller har passerat genom åren och vi har bokstavligen talat sprungit sönder många av dem.

Icebug

Här har vi provat 3-4 stycken olika varianter, både med och utan ståldubb. Skön passform men de modeller vi hade nöttes ut alltför snabbt. Sedan kändes de lite platta när man kom ut på hårt underlag. Vet inte så mycket om senare års modeller men de verkar ha satsat på ett tåligare hölje nu. Säkert bra för orienteringslopp.

Salomon

XA Pro 3D, detta är favoriten och de har varit med på många tuffa lopp nu. Visserligen lite tyngre än t ex Inov-8:s värstingmodeller men vi tycker det är värt det. Dels för tåligheten generellt och för det kraftiga tåskyddet som räddat våra fötter många gånger i bergen. De gånger man sparkar i en sten eller när det kommer rullande stenar ner mot skorna är man enormt tacksam över att slippa krossade tår.
Att vi inte ens får minsta skavsår efter 24h med blöta skor är också ett stort plus som gör att vi håller kvar vid dessa. Komfort!

XT Wings 2 är en stabil sko som funkar mycket bra i tuff terräng men som även har en skön löpkänsla på grus och asfalt (ja ibland blir det ju kortare sträckor med asfalt, även om jag försöker att undvika detta). Jag springer en del till och från jobbet på olika underlag, allt från asfalt till obanad terräng, och XT Wings 2 fixar detta utan problem. På lite längre pass/tävlingar (över 4-5 tim) i tuff terräng tror jag att en ännu stabilare sko är att föredra men som mängdträningssko och till kortare tävlingar är den som gjuten. Som på andra Salomon trailskomodeller så är snörningen av Salomons quicklace system som är det utan konkurrens bästa på marknaden idag. Sulan erbjuder bra grepp på de flesta underlag, men på blöta stenar och stockar blir det lite halt. Allt som allt en nästan komplett trailsko som skulle fått högsta betyg av mig om den varit ytterligare lite stabilare och att tåskyddet varit bättre.

XT Hawk är en sko som jag slitit ut och saknar. En mycket lätt snabb trailsko med fantastiskt kick i steget, inte lika allround som XT Wings 2 då den inte riktigt fixar den tuffa terrängen lika bra. Däremot så erbjuder den en fantastisk löpkänsla som slår det mesta i trailskovärlden, man flyger fram på singeltracks, skogs och grusvägar. Det är en grym sko för snabba pass på stigar och kortare tävlingar som inte är i för tuff terräng. Jag har kört Munkastigen och Terrängmarathon i Bovallstrand med XT Hawk, gryyymt bra!
Även denna sko har Salomons quicklace system som snörning, vilket gör att skon smiter åt som ett skruvstäd kring foten, utan att det blir skav eller tryck någonstans på foten.
Den är som jag ser det inte tänkt att köra med i tuff terräng, i övrigt är den komplett.

Tänk på att varje fot är unik, man måste prova själv för att hitta de modeller som passar ens fotform och löpsteg.

På alla längre lopp smörjer vi in hela fötterna med vaselin. Förhindrar skavsår bra och gör även fötterna vattenavvisande.

/Erik och Jerry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *