Trail running med The North Face


Tracy Garneau, Sebastien Chaigneau, Lake District, U.K. Photo: Tim Kemple

De senaste åren är det främst Salomon som exponerat sig inom svensk trail running med bland annat tävlingsserien Salomon Trail Tour som snart går in på sitt tredje år. Det finns dock många andra märken med produkter inom området, i princip alla tillverkare av löparskor har någon terrängvariant i sortimentet. Ett företag vars löparsortiment helt riktar in sig på trail- och bergslöpning är The North Face. De ligger dessutom bakom några av världens häftigaste bergslopp såsom UTMB, Lavaredo Ultra Trail, Trans Gran Canaria och TNF100 Blue Mountains. För att höra hur de ser på utvecklingen av trail running träffade vi Camilla och Andy som jobbar med marknad och försäljning på The North Face.

The North Face är ett starkt varumärke med gott renommé inom “Outdoor” men utbudet är större än så. För oss som bevakar trail running ute i världen är deras trailskor och -kläder kända men nu verkar det hända saker även här i Sverige, marknaden och företaget är redo.

“Sakta men säkert” är något vi hör ett flertal gånger, de stressar inte ut produkter på marknaden utan vill kunna stå för sakerna samt ha kunskap om dem inom personalen. Utvalda butiker kommer att föra sortimentet och eventuellt kommer de också att synas i något större eller mindre tävlingssammanhang även här på hemmaplan.

Trailsortimentet kan sammanfattas som litet men genomtänkt. De har inte 100-tals artiklar att välja på men det är ändå ett komplett utbud med kläder, skor och ryggsäckar. Det som sticker ut mest vad gäller kläderna är “Better Than Naked”-serien med den höga ambitionen att vara vad den heter.
SingleTrack-skon som är en allround trailsko får i vår sällskap av SingleTrack Hayasa, en lättare minimalistisk sko med 10 mm “heal-to-toe drop”. Denna sko kommer helt rätt i tiden då detta är den hetaste trenden för tillfället.

The North Face har ett eget internationellt trail running team med bland annat Sebastien Chaigneau, Jez Bragg, Lizzy Hawker och Mike Wolfe. Förutom att tävla deltar de också i utvecklingen av nya produkter. Lizzy räknas nog som världens bästa kvinna inom bergslöpning medans herrarna ligger strax efter de bästa Salomonlöparna.
The North Face-anställda är också engagerade och uppmuntras deltaga i de olika tävlingarna.

Spana in produkterna och se de inspirerande “Get Ready For…”-filmerna här.
Vill du känna på sakerna finns de bland annat i konceptbutikerna i Göteborg och Stockholm samt på Stadium+ (de största Stadiumbutikerna).

Trail- och bergslöpning är på uppåtgående i Sverige, det märks med allt fler deltagare på allt fler lopp. Man kan också se på anmälningslistorna till de stora tävlingarna i Europa att många svenskar nu vill prova på riktiga alplopp. Med fler starka aktörer på den svenska markanden lär intresset öka ännu mer framöver.

/Erik och Jerry

2 thoughts on “Trail running med The North Face

  1. Mikael Björk

    Jag har inte erfarenhet från supermånga lopp, men förra vårens TNF Trans Gran Canaria kändes VÄLDIGT välarrangerat. Bra organisation. Skön stämning. Mycket för pengarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *