Trailskor 2013

Ett epokskifte är nära, mina trotjänare Salomon XA Pro 3D Ultra börjar bli helt utslitna och då de inte längre går att köpa får det bli en ny modell att tävla med nästa år. Efterföljaren, XA Pro 3D Ultra 2, skiljer sig en del så jag kommer att titta brett. Har prövat skor både från North Face och Mammut under sommaren och de har fungerat bra. The North Face Hayasa kan jag tänka mig på våren/sommaren men vid leriga höststigar vill jag ha något som inte är lika luftigt. Skon från Mammut är stabil men jag behöver pröva den på något mer ultrapass för att se hur den presterar under riktigt lång tid.

The North Face kommer med ett par nya modeller varav dessa två är mest spännande:


Ultra Guide, ny lätt sko för längre tävlingar.


Hyper-Track Guide, en motsvarighet till Salomons Crossmax, gjord för både asfalt och stig.

Salomon kommer nästa år med uppdateringar på sina modeller. Främst nya färger men även en del justeringar.

Sense Ultra 2013, den vita färgen är utbytt mot svart, mer passande för oss som inte får nya skor till varje tävling. 🙂

Den stora nyheten är Sense Mantra, en träningsvariant av Sense, lite tyngre men också byggd för att klara betydligt fler mil än den uttalade tävlingsskon Sense. Intressant.

Sense Mantra

Några fler förslag på tävlingsskor där komfort, grepp och stryktålighet är huvudorden?

/Erik

14 thoughts on “Trailskor 2013

 1. Rasmus Persson

  Hej Erik! Har nyligen införskaffat mig ett par italienska skor. Spana in La Sportiva Xcountry.

 2. Erik Post author

  Tack för korrigeringen Joachim! Du har helt rätt, jag trodde att den nya Sense Ultra ersatte årets modell men det blir alltså tre varianter nästa år: Sense, Sense Ultra och Sense Mantra. Kan också tillägga att Salomon kommer med en ny modell som heter Hornet, ser nästan ut som Wings-modellen.

 3. Markus

  Har kört Saucony Kinvara för 45 km + på varierat underlag, älskar dom i alla väder. S Sense för 50 km terräng, funkar utmärkt. Sense håller ihop mina fötter på ett skönt sätt när fötterna blir trötta och flyter ut lite 🙂 funkade perfekt i ett blött Vålådalsfjällen med både is och snö. Sense med ullsocka är nog favvo.

 4. Jens Carlsson

  Hej Erik. Har du funderat på Inov-8 Oroc 340 (GTX). Om jag har tur får jag en restplats till Sandsjöbacka trail marathon, och då blir det inköp av Oroc 340. För aningen varmare och torrare före tror jag starkt på La Sportiva X-country och dess broder Crosslite. Synd att jag inte har råd att hålla mig med många par. (Jag springer idag med ett par “moddade” Nike med Trailsula och Goretexmembran. Modifieringen bestod i att jag tog ur innersulan för att komma närmare marken och satte på mig ett par medeltjocka Hikingsockar av ull.)

 5. Erik Post author

  Hej Jens!

  Jag har inte testat Inov-8 ännu. Ser spännande ut fast jag skulle välja en modell utan Gore-tex. Gore-tex-skor kan passa till asfaltslöpning i regn men kör man i terräng och trampar ner sig vill man inte att vattnet skall bli kvar i skon.
  Hoppas du får plats på Sandsjöbacka så ses vi där.

 6. Jens Carlsson

  Hej Erik. Oroc 340 finns även utan Gore-tex. Du har rätt i att man vill få bort vattnet. Men vattnet som stannar kvar i skon blir varmt ganska snabbt, till skillnad från en väldränerad sko där varje ny vattenpöl återställer skons temperatur till omgivningens. Om man lämnar myren/surhålen och kommer upp på mer avvattnad terräng tycker jag att dom torkar fort. MVH Jens

 7. Linus

  Hej Erik,

  Från vad jag förstår blir det bland annat lite greppjusteringar över hälen i Sense ultra, förutom det mer slittåliga svarta gummit. Den rena Sense skon är riktigt hal nerför på mjukare underlag så det är en välkommen justering som kommer närmre en nordisk sula. På Inov-8 sidan skulle jag rekommendera att testa Talon 212 alternativt 190:an. Riktigt klibbigt gummi i en sula som ger bra kontakt med marken.

  Ha det bra!

  / Linus

 8. Niclas

  Jag springer med Salomon Speed cross 3 eller Inov8 Oroc dubbat om det är riktigt skitigt och halt. Speed cross fungerar bra på alla underlag och är dessutom en skön sko. Oroc är i det närmaste odämpad och med en liten drop.

 9. Jens Carlsson

  Niclas, vilken Oroc är det du har? 280 eller 340. Dom skiljer sig åt rätt mycket visuellt, dämpningen (mer dämpning på 340) och dropskillnaden 6 respektive 9 mm. Undrar Jens

 10. Erik Post author

  Hej Niclas!
  Jag kör Speedcross på träning ibland, mycket bra, men tycker den gör sig bäst på sträckor upp till kanske 30 km, springer jag längre vill jag ha lite mer stabilitet i ovandelen. Oroc verkar också intressant, skall höra med tomten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *