Inför Terrängloppet på Soteleden

Nu är det bara 11 dagar kvar till SM i trailrunning som i år avgörs på Terrängloppet i Sotenäs. Jag fick några frågor med fjolårsvinnaren på detta lopp; Martin Engelin från Trollhättan.

-Hej Martin, hur är formen?
– Ganska bra, men inte lika bra som förra året.

-Du vann Terrängloppet förra året, skall du springa i år?
-Ja.

-Du kom nyligen 2:a på Munkastigen. Kan du berätta för oss som inte sprungit på Soteleden varför det loppet tar nästan en timme mer att genomföra trots kortare bana än Munkastigen?
– Det är så mycket mer kuperat. Underlaget är lite sämre än tex Munkastigen, vissa delar går över berghällar men det mesta är ändå stig eller lite sämre stig. I år är det ny bansträckning och jag tror att det kommer att vara mindre del grusväg i år.

-Några tips till de som springer första gången?
– Ta det lugnt i början, det är många backar. Vissa backar ligger i dålig terräng där det är väldigt tungt att springa vilket gör att om man försöker springa kommer det att kosta en massa energi som inte resulterar i någon större tidsvinst jämfört med att gå snabbt.

-Hur mycket vätska och energi tar du med på ett sådant lopp?
-2l vatten i camelback som jag fyller på i varvningen, ca 0,5l sportdryck och lite energi typ Snickers. Tänkte prova nötcreme efter att ha läst er sida, lät som en bra idé.

-Är det svårt att hitta under loppet?
-Tidigare år har det varit det, fråga Fredrik Ölmqvist. Men Ivar har fått kritik för det så nu är leden markerad som ett vanligt motionsspår. Vet inte om man får med sig någon karta i år.

-Det är SM-status på tävlingen i år, vad har du för målsättning?
-Att försöka inte få mer än 10-15 min sämre tid än förra året. Den nya banan kommer nog att bli tuffare än tidigare år. Och formen är som sagt inte lika god som ifjol.

Tack för tipsen Martin och lycka till.
Det skall bli riktigt spännande att prova denna stentuffa bana. När till och med Fredrik Ölmqvist som sprungit långa och hårda lopp världen över tycker att den är tuff och berättar att han varit VÄLDIGT trött efteråt de 2 ggr han sprungit där låter det både lockande och skrämmande.

/Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *