Kolmården

image

Igår hade jag en halvdag över efter jobb i Nyköpingstrakten och passade då på o ta en tur i Kolmårdenskogarna. Har aldrig tidigare varit i Kolmården, men har varit sugen ända sedan jag såg några avsnitt av Wild Kids för ett gäng år sen (det var på Wild Kids Ola’s tid).

Så jag googlade vandring o Kolmården och hittade ett mkt bra info-blad med förslag på vandringar: www.upplev.norrkoping.se/filer/upplev_vandring_webb_sv.pdf

Valet föll inte helt oväntat på Utsiktsrundan, en lockande titel. Om Kolmården ville försöka imponera på mig så hade skogen ett jobbigt utgångsläge, ett massivt konstant regnande o 4-5 plussgrader var förutsättningarna. Jag blev dock omgående positivt inställd då de första 6 km gick på små stigar upp och ner längsmed en mkt vacker kuststräcka, Bråviksbranten. Det var helt vindstilla så det blev en mäktig känsla att springa i den tysta skogen med regnet och den helt blanka havsviken nedanför.

Efter sträckan längsmed vattnet vek leden in på Sörmlandsleden o nu började ett parti på 4-5 km som nästan var ännu bättre. Löpningen bytte nu helt karaktär och de knixiga kuperade stigarna byttes mot en smal småkuperad stig genom en fantastisk miljö med tallar, berghällar o vitmossa. Dvs Wild Kids skogen, jag hade hittat den!!
Rundan avslutades sedan med några transport km på grusväg o asfalt. Totalt 16.5 km, men det stod 14 km i infobladet så jag kanske sprang fel? Tror inte det då det var en mkt bra markerad och väl underhållen led.

För övrigt så var detta min högerfots första riktiga test i skogen efter min fotfraktur i höstas. Jag har kunnat springa under våren, men tvingats hålla mig till plan asfalt… så den här rundan var lite av en chock. Gick dock bra, men jag fick ta det väldigt försiktigt längs med branterna i början av turen.

Sammanfattningsvis:
Jag vill tillbaka!! Men då förslagsvis en varm sommarkväll.

/Per

One thought on “Kolmården

  1. Jens Carlsson

    Hej Per. Kolmården Trail Marathon i juli har sin 35 kilometers vätskekontroll bokstavligen på Utsiktsrundans östligaste utlöpare. Den inleds med Kvarsebo klint, rundar Nävsjön i öster, går norr och västerut runt Fjällmossens naturreservat. Därefter söderut ned till Bråviksbrantens naturreservat men tar den östra delen tillbaka till Kvarsebo. Jämfört med Sandsjöbacka Trail Marathon är banan jämförbar i topografin, inte alls lika lerig, och har framförallt inte lika mycket vägpartier. Jag rekommenderar dock Kolmårdstrailen 14:e maj (21K). En helt fantastisk bana, delvis rätt krävande, nästan bara (ca 19km) stigar i Kolmårdsterräng, vägpartierna är delvis starkt kurerade och håller hög standard på det visuella planet. Slutligen och bäst av allt: ingen asfalt. Välkommen tillbaka hälsar Jens Carlsson från hemmaterrängen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *