Munkastigen 2009

Uppladdningen inför årets Munkastigen var lika dålig som för två år sedan; småsjuk och dåligt med sömn är inte optimalt men iväg kom jag i alla fall. Hämtade upp Jerry klockan 06.00 och sedan for vi mot Laxå. Vi kom fram vid 9-tiden och bytte snabbt om inför bussfärden till starten. Vädret var riktigt varmt så det blev kortärmat och mental förberedelse på stort vätskeintag. Efter lite strul med SportIdent-pinnarna kom vi iväg strax efter 11.
Första milen såg jag tätklungan på en del långa raksträckor men jag var helt inställd på att hålla mitt eget tempo så jag blev inte stressad när de försvann ur sikte. Större delen av loppet sprang jag helt själv på den omväxlande banan. Smala stigar blandat med grusvägspartier. Spångar, kalhyggen och rullstensåsar om vartannat. Naturen är riktigt fin så det är synd att man inte hann stanna och njuta mer. Efter 2,5h kändes det sådär att smälla i sig en energikaka, kräkreflexen var inte långt borta när man hade hela munnen full med smulig choklad-honung-jordnötskaka.
Vid ca 35 km kommer man fram till andra och sista vätskekontrollen. Här viker banan av från leden och man följer nu grusvägar mot Laxå. Fick i mig lite sportdryck och russin och kämpade vidare. Denna biten är den jobbigaste på hela banan och här fick jag verkligen peppa mig själv för att hålla tempot. Strax innan 40 km byter återigen banan underlag då man avslutar på ett eljusspår. Här kom jag ikapp och förbi en kille men kort efter det fick jag krampkänning i lårets baksida. Medan jag strechade bort denna kom en annan kille förbi mig. Jag kom iväg efter honom och lyckades hålla placeringen in i mål. Att se klubbstugan vid målområdet är en skön syn för alla som springer Munkastigen. Sluttiden blev strax under 3.52h och placeringen 8:a. Jag är nöjd, självklart var det några svackor men med tanke på uppladdningen kunde jag inte räkna med annat. Idag är det lite stelt och jag punkterade ett par blåsor i morse men annars känns det okej.

Jerry gjorde också ett starkt lopp med en 12:e plats. Vi sprang helt egna race så han kommer nog att skriva en egen rapport, förhoppningsvis med lite bilder.

Stort tack till Laxå OK för ett fint arrangemang.

Nästa utmaning blir SM i trailrunning på Soteleden den 23:e maj.

/Erik

5 thoughts on “Munkastigen 2009

 1. Fredrik

  Snyggt sprungit!

  Det lockar att vara med nästa år, 44 km låter överomligt. Var inte detta loppet 50 km för ett par år sedan?

  /Fredrik

 2. Joel

  Intressant läsning som vanligt! Skönt att det gick bra trots brister i uppladdningen.
  Hur gick det för två år sedan för dig?
  Letade efter en resultatlista på nätet men hittade ingen. Vilken tid krävdes för seger?

  /joel

 3. Erik Post author

  Hej Joel.

  Det blev ca 25 minuter snabbare än för 2 år sedan.
  Fast det är svårt att jämföra, då hade jag magproblem som dels orsakade ett antal stopp i skogen och dessutom gjorde det svårt att få i sig energi. 2007 var också det året då Per Sjögren satte ett svårslaget banrekord på 3.09. Otroligt bra, han skulle nog göra en bra bit under 3h på ett vanligt marathon.

 4. Joel

  25 minuter är ju ända ganska mycket snabbare. Bra jobbat!
  3:09 på 44 km trail är riktigt bra…
  /joel

 5. Erik Post author

  Såg förresten att nämnde Per valde att bli 9:a på SM i terränglöpning istället för att springa Munkastigen i lördags.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *