Rapport från Borås Ultra Marathon

Efter två års DNS stod jag äntligen på startlinjen till BUM i lördags morse. Efter registrering och sista-minuten-kontroll av utrustningen stack vi iväg exakt 08.00. Trots att jag inte hade någon ambition att hänga på tätgruppen så hade jag ögonkontakt med dem hela vägen bort till efter Öjersjö. Jag försökte köra på en lagom ansträngningsnivå och tittade inte så mycket på farten. Hade sällskap då och då men när det började närma sig Hindås var jag helt själv. Vildmarksleden från Skatås-Hindås hade jag lite koll på innan men den nya sträckningen i Härskogen var ett fint tillskott. Två stationer fanns på vägen till Hindås och det var verkligen inspirerande med de engagerade och hjälpsamma funktionärerna där.
Jag nådde Hindås på 3.40 och åt några mackor nedsköljt med Cola. Nu var det dags för Knalleleden till Borås, helt nya stigar för mig och lite längre än Vildmarksleden. Jag sprang på okej någon mil men sen blev det tungt. Solen stekte rätt bra emellanåt så jag fick slut på vatten och blev alltmer törstig. Ett ganska jobbigt läge på banan då man börjar mattas av men ändå har en rejäl bit kvar. Till slut kom jag fram till nästa stopp och kunde fylla på flaskorna igen. Samma sak på nästa sträcka då vattnet tog slut, 1 liter räckte inte med de delsträckorna och den värmen. Knalleleden innehöll lite mer grus- och skogsvägar än förväntat men samtidigt bjöds på en del stigpartier som var rätt tekniska och även en liten bit som nästan kan beskrivas som mosslöpning. Jag passerade några trötta löpare och även några som hade oturen att springa fel. Efter sista kontrollen var det dags att börja räkna ned, några rejäla backar och sedan över sista åsen innan Borås. De tre första i korta klassen kom förbi mig men inga från den långa klassen. Jag kunde köra på bra de sista kilometrarna i stadens utkant och kom in strax under nio timmar på en fjärde plats. Det var otroligt skönt att lägga sig i skuggan och få i sig lite återhämtningsdryck.
Efter dusch och ett försök att äta lite tog jag det lugnt i målområdet och väntade in Jerry.

* Fantastiskt bra arrangemang! Generösa supportstationer och en personlig prägel på loppet.
* Roligt att upptäcka nya områden. Sträckan ovanför Viaredssjön var t ex väldigt fin.
* Bara tre veckor sedan Apuko Extreme men kroppen höll oväntat bra.
* PT-huset vid målet var riktigt fint, högre klass på de duscharna än många andra jag stött på kan man säga.
* Jag gillar verkligen atmosfären på sådana här tävlingar. Alla snackar med varandra, hjälps åt och det är aldrig några vassa armbågar för att ta någon placering i slutet.
* Över 1900 höjdmeter på de 87 kilometrarna, inga jätteberg direkt men många många småbackar.

Resultat 87 km finns här.
Resultat 45 km finns här.

/Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *