Risveden Terräng – 2012


Bild lånad från www.risvedenterrang.se

För andra helgen i rad så stod jag på startlinjen till ett terränglopp. Den här helgen var det Risveden Terräng, ett 17.7 km lopp som gällde. Jag har hört en del om loppet och tyckt det låtit väldigt kul, men samtidigt tänkt att det var lite väl långt o åka. Det var först när Martin upplyste mig om att det är Tiveden och inte Risveden som ligger norr om Karlsborg som jag förstod att det var ett lopp strax utanför Göteborg det var frågan om… När väl geografikunskaperna kommit på plats så var beslutet enkelt, det fick bli ett spontant race.

Jag hade stora våndor kring val av skor. Skulle jag ta ett par lätta traditionella tävlingsskor eller var det bättre med orienteringsskorna? Det hade ju regnat riktigt mycket dagarna innan så man kunde nog förvänta sig leriga förhållanden. Efter att ha talat med arrangörerna så slutade det tillslut med att jag körde med mina vanliga tävlingsskor. Även om banan bestod av mycket stiglöpning så var det trots allt mer grusväg. Jag tror jag valde rätt, visst hade man kunnat ligga på hårdare på de leriga stigarna om jag hade haft ol-skorna, men risken hade varit stor att jag hade kunnat bli väl stum i benen av all grusvägslöpning.

Loppet då? Som vanligt så startar jag alldeles för fort och fick sänka tempot efter några km för att undvika mjölksyra. Efter ca 6km började stiglöpningen och nästan omgående fick man sig en riktigt brant vägg att ta sig upp för. Här blev det till att gå upp. Sen fortsatte det med omväxlande stig och grusvägslöpning fram till de avslutande km där man även fick smaka på en kort sträcka asfalt.

Det är lurigt att springa tävlingar på skogsstigar för det gäller verkligen att tvinga sig själv att ligga på hårt, det är mycket lätt att fastna i ett lite för behagligt tempo. Försökte jobba på att hålla uppe tempot och anpassa mig till stigarna. Tryckte på lite extra när underlaget tillät och höll igen lite på de mest leriga partierna. För en gångs skull så kände jag mig starkare ju längre loppet led och jag lyckades hålla uppe tempot på slutet och plocka några placeringar. Riktigt härlig känsla!

Avslutar med några + (hittar inga minus)

  • Snyggt och proffsigt arrangemang!
  • Rolig bana och härlig skog.
  • Mycket funktionärer ute längs med banan som gjorde en uppmärksam på hala/leriga partier. Mycket uppskattat!
  • Många vätskestationer och fin service.
  • Frekvent uppdatering under och efter loppet på arrangörernas facebook-sida, kul!

Tack Sjöviks SK för ett mycket bra arrangemang, jag kommer garanterat tillbaka 2013.

/ Per

 

One thought on “Risveden Terräng – 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *