Stukat race i Vestfold


En av vadningarna. Den här var midjedjup vet jag och Jerry. Foto: Gunnar Fæhn

Jag och Jerry var i helgen uppe i Norge för att springa Vestfold Ultra Challenge 82 km.
Vi kom fram till Holmestrand sent på fredagkvällen och fick några timmars “komfortsömn” på våra liggunderlag innan vi skulle upp kl 5. Lite spartansk frukost och på med utrustningen innan starten gick en timme senare. Några kilometer asfalt i början men snart var vi ute i den mörka terrängen. Nästan direkt sprang vår klunga fel och vi fick vända tillbaka igen, en tråkig start som snart skulle bli ännu värre. Efter bara 5 km halkade jag i leran och fick foten under mig. Ont gjorde det men jag haltade vidare och hoppades att det skulle bli bättre. Efter ett tag fick jag stanna och linda fotleden men tempot blev lågt då jag tvingades ta det väldigt försiktigt.

Kilometrarna rullade på men i och med den låga farten blev det inte så tufft rent fysiskt. Vädermässigt blev det dock det tuffaste lopp vi någonsin gjort. Nollgradigt regn eller snö under nästan hela loppet och ett extremt vattenflöde i skogarna som tvingade oss till ständiga vadningar i iskallt vatten. I ett normalt lopp hade vi varit tillbaka innan skymningen men nu tvingades vi göra de sista milen i kompakt mörker. Det var inte helt lätt att följa lederna, vi kämpade oss framåt kontroll efter kontroll men på väg mot sista stämplingen kom vi på något konstigt sätt helt fel. Vi följde visserligen markeringar men tydligen hade vi gått runt och gick i fel riktning. Ögonblicket då vi upptäckte att vi kommit tillbaka till näst sista kontrollen ännu en gång är kanske inte vårt mest lyckliga. Tiden gick fort nu och vi frös rejält. Det viktigaste var att hålla sig i rörelse, det enda sättet att generera lite värme, så det vara bara att gå framåt igen. Då stigar och vägar översvämmades och förvandlades till bäckar fick vi ibland chansa, vi gick i vattnet och hoppades att det var rätt väg. Vi kom till slut fram till kontrollen och närmade oss Holmestrand. Sista asfaltsbiten forcerades och vi kunde gå i mål på 16.59 h. Efter en lång varm dusch kändes allt bättre men det var alltför sent för att åka hem så det fick bli en natt till på golvet innan vi åkte hem på söndag morgon.

+ Jerry var dagens hjälte. Hade han inte kört med mig i min låga fart hade det aldrig gått vägen.
+ Banan var fin, mycket tuff och teknisk trail som brukar passa oss. Under normala förhållanden hade det säkert blivit en kanondag med fina vyer.
+ DryMax-strumporna fick ett rejält test men levererade som vanligt; inte ett enda skav.
+ Den support som fanns var bra.

– Ja, jag skulle ha brutit när jag ramlade, min starka vilja att komma i mål är ofta en tillgång men vid sådana här skador så tidigt måste jag tänka smart.
– Vi visste inte att det bara blev två supportstationer istället för fyra. En liten missräkning.
– Kombinationen av kyla och väta under så lång tid var extrem!

Tack för en riktig utmaning Tomas!

/Erik

6 thoughts on “Stukat race i Vestfold

 1. Fredrik Ölmqvist

  OMG – Oh My God! Vilka hjältar! Vilken Norge-historia! Fast ni tycks ju samla på den här sortens tävlingar med mycket misär, lidande och ytterst lite glamour;-) ha ha! I fortsättningen skall jag nog se till att undvika lopp som ni har tänkt att springa;-)

 2. Jonas

  Som vanligt väldigt inspirerande att läsa om era extrema äventyr! Skulle också vara skoj om ni vill delge er tankar kring träningen,upplägg etc.

 3. martin

  Vilken tävling , bra kämpat , kanske all träning i barndomens skogar
  har gett något att plocka fram när det behövs!

  Hoppas foten läker snart /

  //m

 4. Erik Post author

  Till alla er som tyckte att det här tävlingen verkade mysig måste jag tyvärr meddela att nästa års Vestfold Ultra Challenge kommer att gå tre veckor tidigare. Alltså med stor sannolikhet bättre väder och torrare stigar. 🙂

 5. Jin

  Many congratulations, Erik and Jerry!!! Greatest respect — you guys must be made from special materials, otherwise I could hardly imagine how one can run with injuries on such brutal terrains for almost 17 hours! Maybe you would like to try another 100k in Norway: http://nordmarka-ultra-challenge.blogspot.no/, which is even more spectacular than Vestfolds. I will be away in Berlin on that weekend, so you are more than welcome to stay in my apartment before and after the race.

 6. Erik Post author

  Thank you Jin!
  Nordmarka looks nice and the new upcoming 50 miles race in Telemark also looks promising.
  Good luck on the Spine race, that will be a tough one!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *