Tuffa 350 meter!

Vetskapen om att ett 100-mileslopp väntar i sommar ökar pressen på att träna lite mer specifikt och målinriktat. Ut4M som vi ska springa bjuder på ganska exakt 10 000m+ stigning och är 160km långt. Safjället i Mölndal bjuder på dryga 60m+ i ett svep. Frågan blir då hur man får ihop detta träningsmässigt på bästa sätt?

Dessutom ska Hornindal rundt springas i början av juli vilket är ett lopp som inte heller gör sig självt. Vad gäller terräng är detta lopp förmodligen tuffare då det är fler bökiga stigar och några blötare passager som tar rejält på krafterna.

Igår bestämde jag mig för att hitta den ”bästa” backen på Safjället och ha som träningsbacke framöver, kriterierna var att den ska vara lättillgänglig, brant och lagom bökig. Stigningar och utförslöpor som tar timmar att springa kan man ju glömma så då återstår ju bara repetitioner x flera för att vänja lår och jaga höjdmeter.

Detta resulterade i en bana som är 350 meter lång och som erbjuder ca 62 höjdmeter, i distansfart tog ett varv mellan 5-6 minuter. Den är riktigt brant och långt från lättsprungen. I förrgår invigde jag den under ca 1.5 timme och samlade då ihop ca 1000 höjdmeter. Under ett sådant pass hinner man ju fundera en del och om man räknar lite så kan jag konstatera att antal höjdmeter per sprungen kilometer är tuffare än något ultralopp. Här kommer lite siffror:

För att samla på sig 10 000 höjdmeter krävs det att man springer smått knäckande 161 varv.

För att springa sträckan 160 km krävs det, ännu mer knäckande, 457 varv.

Enda trösten i detta är att stigningen är betydligt tuffare än något annat ultralopp jag hittat då de 457 varven innebär att man då klättrat drygt 28 000 höjdmeter vilket gör Safjället nästan tre gånger så tufft som massiven runt både Grenoble och Chamonix…J

Ytterligare en tröst i allt detta är att Per ska springa halva sträckan i sommar och därmed kommer behöva hålla ett betydligt högre och jobbigare tempo än mig och att jag kan ta det mer som ett bekvämt äventyr i maklig fart…:) SafjälletSer ju inte mycket ut för världen men 1,5 timme känns i benen två dagar efteråt.

Sträckningen är snitslad med röd snitsel. Starten hittar du mitt emot Statoilmacken vid lackarebäck här. Har du fler förslag på bra backar så får du gärna höra av dig.

I morgon måndag vid 09.00 tänkte jag ta ett pass på 1-2 timmar, dyk gärna upp!

//Martin

2 thoughts on “Tuffa 350 meter!

  1. Kalle Petersson

    Tog en promenad till banan och gick ett varv runt den idag, gick lite fel vid nedfarten annars gick det bra. Väldigt tuff och fina bana men det får bli skor med lite mer dobbar än sneakers om det skall gå att gå där 🙂

    Bra jobbat med bandragningen!

  2. Martin

    Tjena! Kul att du hittade till banan. Ja nervägen var väl inte optimalt uppmärkt men förhoppningsvis är det en upptrampad stig snart:) När du har snörat på dig terrängskorna så får du höra av dig så kan vi köra några varv!

    Martin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *