Löparknä

I våras fick jag problem med löparknä på höger ben och jag letade övningar på nätet för att bli av med eländet.  Jag testade en mängd övningar men fick inget bra resultat så jag gick till min sjukgymnast i Mölndal och visade honom vilka övningar jag körde. Han avfärdade dom alla och visade mig istället en minimalistisk stretchövning som jag började köra tre gånger om dagen i pass om 3×20 sek. På drygt en vecka var löparknäet som bortblåst, fantastiskt!

Senan som orsakar smärtan har sin infästning på utsidan benet nedanför knäleden och fortsätter på utsidan låret till höften och det är där vid infästningen vid höftbenet som den lilla muskeln Tensor fascia Latea (TFL) sitter och det är den som man vill stretcha.

Ställ dig vid en vägg, ett trä eller något annat att ta stöd mot. Om du har problem med höger knä så ställer du dig med stödet på vänster sida. Ta ett steg fram med vänster ben så att det korsar det högra, behåll det högra benet sträckt, pressa nu höften framåt och utåt så bör du känna att det drar i den lilla muskeln vid höften. Tänk på att hålla både benet och höften sträckta. Hoppas att det kan hjälpa till att bota några löparknän så att ni kan ge er ut i terrängen igen.

/Jerry

8 thoughts on “Löparknä

 1. Brita

  Jag kör den stretchen, foamroller och några till stretchövningar för mitt löparknä…Men det som höll på att hända mig nu var att jag “överstretchade”. Jag fick helt plötsligt ondare, drog ner på stretchandet till två ggr om dagen och bara ett set av varje övning och nu stretchar jag en gång om dagen och då i samband med att jag tagit min dagliga promenad. Ska så försiktigt börja jogga 5 min varannan dag och sedan öka därifrån och hoppas så innerligt att knät håller. Det jag har förstått när jag surfat runt, pratat med både min egen och sonens sjukgymnast är ju att alla stretchövningar passar inte alla utan man får liksom prova sig fram lite vad som hjälper för en själv. Så löparknä är en trixig åkomma men är så tacksam över alla tips man har fått via bloggar och andra sidor 🙂

 2. Pingback: 12 | Träning

 3. Anders

  Hej Jerry!

  Dum fråga, skall det kännas i höger eller vänster höft? Jag har ont i höger knä
  Har ett lingölopp imorgon som ligger i riskzonen…

  mvh

  Anders

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *