Lidingöloppet 2013

2013-09-28 14.13.01Bra supportrar i Abborrebacken behövdes verkligen!

Lördagens Lidingölopp bjöd på många intressanta lärdomar och en rejäl urladdning. I våras var det utan någon egentlig eftertanke som jag anmälde mig till loppet. Som vanligt snurrar veckorna på och rätt som det var så var det bara ett par veckor kvar till start. Uppladdningen veckorna innan loppet blev bra med både Risveden terräng, Solvikingarnas klubbmästerskap på 10 km samt ett par bra tempopass i benen. Med mina mått mätt är detta mer både vad gäller kvalité och mängd än vanligt och jag tror inte jag varit i bättre löpform på mycket länge om än någonsin.

Någonstans i bakhuvudet fanns tanken att om allt stämde så skulle kanske tvåtimmarsgränsen vara inom räckhåll. Detta innebär en snittid på 4min/km. Min plan var enkel i tanken men något lurigare i verkligheten skulle det visa sig. Den gick ut på att lägga mig i 3.55 min/km för att bygga upp en lite buffert så länge benen var pigga och sen se hur länge det höll. Det visade sig vara en briljant plan om loppet varit 24km istället för 30km. De sista 6 km blev en riktig plåga med trötta, tomma ben och där klockan gick som en elvisp. Väl i mål stod det 2.02.23 på klockan vilket jag såhär i efterhand är väldigt nöjd med. Hade jag disponerat loppet annorlunda hade det förmodligen inte gjort många sekunders skillnad i slutändan. Det som hade kunnat göra skillnad däremot tror jag hade varit några fler och framförallt längre tröskelpass för att orka hålla tempot distansen ut.

Loppet var i sin helhet en positiv upplevelse med ett välsmort arrangemang à la Vasaloppet vilket jag är mer bekant med förutom att man här slapp stå och huttra i -15 grader innan start..:) Kul att se några bekanta ansikten som t.ex. Mattias Gärdsback, väldigt trevlig och ödmjuk kille, som återigen klämde sig före mig i resultatlistan, en trend som behöver brytas:) Bra kört och lycka till på nästa ultra!

För er som är sugna på ett gemensamt pass på fina stigar påminner jag om träningen nästa söndag, välkomna!

//Martin

 

5 thoughts on “Lidingöloppet 2013

 1. Jens Carlsson

  Instämmer med Samuel. Imponerande tid, och det på ditt första försök. Hur stark är du egentligen? Jag försöker komma in under 3h och hade nog mina bästa förutsättningar (hittills) i år om inte benet gått av. Eftersom livet är ett liv och inte en optimal träningskalender har jag dom senaste åren styrt över på ren trail/obanat med rejäla stigningar. (STT Kolmården/banbeskrivning) allt för att bygga benstyrka och skjuta mjölksyran framför mig. Den andra delen av målsättningen är längre lopp. Jag missar Sandsjöbacka trail Marathon nu efter jul, men får väl helt enkelt välja ett lopp efter rehab tidens slut. Kvar på genomförandelistan finns AXA fjällmarathon 2015. Lycka till på dina kommande lopp!

 2. Mattias Gärdsback

  Bra sprunget Martin!

  Du följde egentligen min taktik bättre än vad jag själv gjorde, så rent taktiskt gjorde du nog helt rätt. Lugn start, sedan öka mellan 5-17. Det är ju sen problemen börjar, ska man under två timmar måste man våga stå på, och så blir det jobbigt på slutet.

  Vet inte om jag hoppas att den där trenden ska brytas, men det var kul att ha dig precis bakom på Hornindal, så det gör ju inget om du blir ännu snabbare, så får jag försöka springa ikapp dig (kanske på UTMB?)!

  /Mattias

 3. Martin

  Ja Mattias, om planen var att det skulle vara jobbigt på slutet så lyckades jag finfint! Ja UTMB är målet för nästa år, är det första gången du anmäler dig? Vore ju grymt kul om vi blir ett gäng svenskar! Vilken ultra var det du skulle köra härnäst?

  Martin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *