Salomon Trail Tour Skatås 2014

stt14_1

Förra helgen var jag i Skatås för att köra Salomon Trail Tour där för fjärde gången på fem år. Den långa banan på 21km har funnits i tre år. Första året var det en lite snabbare bana men sedan blev det en lite mer krävande sträckning. Skall man beskriva den så är det mer eller mindre tvärs över fem bergsryggar och tillbaka men en extratur över Brudarebacken på hemvägen. Mellan backarna är det fina men oftast mycket tekniska stigar som inte ger utrymme till några större fartökningar. Totalt sett är det nog bara några kilometrar där man har möjlighet att sträcka ut på steget lite.
För mig som inte är van att köra så korta och snabba lopp är största svårigheten att hitta rätt tempo i början. Hastighet och motståndare är inte så viktigt, man måste bara hitta en ansträngningsnivå som känns stabil. Hamnade rätt snart på en lagom plats i fältet och behövde inte springa om så mycket på de smala stigarna. Trappan upp på Getryggen och sedan norrut mot Blacktjärn och nästa långa backe. Fin löpning på åsen ner mot Östra Långvattnet och sedan brant nedför. Jag tog mig tid att stanna och få i mig sportdryck och det var nog viktigt för det var varmt och inte alltför tätt mellan vätskestationerna. Ungefär halvvägs bjöds det på fin fjolmusik mitt i skogen, ett roligt inslag. På vägen tillbaka västerut började banan ta ut sin rätt och jag kunde passera ett par löpare. När Brudarebacken var inom synhåll låg en liten grupp framför mig men de gick uppför backen så jag kunde trippa förbi och dra på ned mot varvningen. Den sista lilla slingan har också några tuffa backar och jag kunde passera några till som hade det tungt. Jag närmade mig löpare framför men hann inte ifatt innan vi var tillbaka i målet igen.
Tiden blev några minuter långsammare än i fjol men samtidigt kom jag fyra placeringar bättre.

+ Mycket fin och rolig bana.
+ Proffsigt arrangemang. Orienteringsklubbar har ofta bra rutin på stora tävlingar.
+ Fredrik Johansson vann lika överlägset som i fjol. Jag har svårt att se någon svensk som utmanar honom på den här typen av tävlingar just nu.
+ Roligt med mycket folk. Frågan är dock om det går att öka så mycket mer? Vissa av stigarna tål nog inte så mycket mer belastning. Boka tidigt nästa år!
+ Tack Salomon Trail Tour och IFK Göteborg Orientering för loppet!

Resultat finns här.
Bilder finns här.

/Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *