WRT – Sandsjöbacka Trail Marathon 2012

Under lördagen avgjordes andra upplagan av Sandsjöbacka Trail Marathon. Förra årets isgata var nu ersatt av ett betydligt mer svårbedömt underlag. Efter uppstigning kl 5, promenad och pendeltåg, kom jag till starten vid Sportlife Kungsbacka. Allt blev lite försenat så vi kom inte iväg förrän 7.50.

Första milen går på lättlöpt väg så här blir tempot rejält högt, det gäller att hitta sin egen fart och inte dras med alltför mycket. När vi efter Kyrkobyn kom in på leden blev det tuffare. Dubbfria skor var okej om man såg till hela loppet men just den första biten var svår, isiga berghällar gav dåligt med fäste. Jag tvekade också vid ett par stigkorsningar men räddades av löpare som kom bakifrån och visste vägen bättre än mig. Vid Maderna strax innan första vätskekontrollen fick jag sällskap av Tobias Lundvall från SAIK. Vi höll ihop i ca 2 mil och kunde växeldra medan vi småpratade.

Efter Årekärr gjorde vi en liten felspringning men tappade max ett par minuter. Det lätta snöfallet ökade och det började blåsa en del. Framme vid Sisjön fanns den andra vätskekontrollen och här stod Johan och hejade på. Nu bar det av nedför mot Söderleden där det blir lite tråkig asfaltslöpning innan man kommer in i terräng igen. Jerry, som avstod tävlingen p g a nacken, och Alexander hejade på strax innan passagen över Fässberget. Precis innan krönet tvingades Tobias att släppa. Jag tog det lugnt i ravinen och funderade inte så mycket på backpriset som man kunde vinna där. Plockade ett par platser på väg mot Safjället och kom också ikapp en del som sprang den korta banan. Sedan lite snabb asfalt ned mot Krokslätt innan man avslutade med ett kort men tufft terrängavsnitt före målrakan. Höll på att bli påkörd av en bil i sista korsningen men klarade mig fram till sista målstämplingen. Kom in på en 7:e plats av 81 startande.

När man springer är det lätt att hålla värmen men nu när jag stod stilla i målområdet blev jag snabbt väldigt frusen, inte så konstigt med blöta kläder, strumpor och skor. En varm dusch satt fint efteråt.

Totalt sätt ett roligt och tufft lopp. Mycket lera, iskalla fotbad, vindfällda träd över stigarna m.m.
Okej löpning på vägarna men ingen bra fart i den tekniska terrängen, brukar vara tvärtom för mig. Jag borde ha druckit mer under loppet och kanske fått i mig någon salttablett, fick lite krampkänning i Änggårdsbergen.

De som körde med GPS mätte sträckan till över 44km så lite extra bonuslöpning fick vi nog.

Topp 3 i de olika klasserna:

Långa herr:
1 Patrik G Björkqvist
2 Aaron Prince
3 Ted Ås

Långa dam:
1 Katarina Åström
2 Lena Kierkegaard
3 Kristina Areskoug Josefsson

Korta herr:
1 Svante Lundgren
2 Marcus Innala
3 Joe Jagusch

Korta dam:
1 Elinore Axelsson
2 Malin Klintefjord
3 Lisa Karlsson

Patrik G Björkqvist vann stort. Jag har inte sett till honom på trail-loppen sedan SM 2009 men nu visade han att formen fortfarande är på topp.

Fullständiga resultat finns här.

Totalt: 4.11h och 823 höjdmeter

/Erik

3 thoughts on “WRT – Sandsjöbacka Trail Marathon 2012

  1. Per Johansson

    Kul att höra att det gick bra. Håller med om att underlaget var lite förrädiskt på andra milen, många ställen som såg torra och fina ut var ju snorhala. Såg många som ramlade omkull pga halkan men klarade just den biten själv. Dock bröt jag vid sista depån.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *