Hyssnaleden

Hyssna leden 1

Den bleka typen är jag (Per)

Förra veckan körde jag och en nyfunnen löparvän Claes Hyssnaleden. Vi hade sedan tidigare bestämt att köra på onsdagseftermiddagen och jag la med ganska kort varsel ut en klämtare om passet på facebook. Det var inte helt förvånande att ingen mer dök upp då det är semestertider och eftermiddagen bjöd på hysterisk värme. I bilen upp mot Hyssna (jag utgick från sommarstuga söder om Falkenberg) toppade temperaturen på 31.5 – 32 grader och väl framme i Hyssna kl 16 så låg termometern stabilt på 31.

Hyssnaleden är en relativt kuperad, mkt fint underhållen skogsled som går i trakterna runt Hyssna ( www.vandraisjuharad.se/vandringslederna/hyssnaleden-2 ). Totalt ca 40 km och 1000 höjdmeter.

Vi startade vid Hyssan gamla kyrka och körde motsols. Trots att vi körde i ett lugnt tempo så blev det snabbt slitsamt då det gick en hel del upp och ner och värmen var obarmhärtig. Det kändes som att värmen la på 10-15 slag på pulsen och det blev extra tydligt i uppförsbackarna. Efter runt 10 km så började det kännas lite lättare och vi malde på i ett lugnt bekvämt snacktempo. Syftet med passet var inte att köra hårt utan att låta kroppen arbeta i +4h.

Efter runt 25 km passerade vi en gård med angränsande skogstjärn och brygga. Frestelsen blev för stor och vi frågade en kvinna på gården om vi kunde få stanna till o ta ett dopp. Min erfarenhet av gårdsägare är att man antingen möts av en hagelbössa eller nybakta bullar, men som tur var så var dessa gårdsägare av “nybakta bullar sorten” och det var inga problem för oss o stanna till o bada på deras tomt. Satan vad skönt det var! Efter doppet och energipåfyllning så kändes kroppen på g igen och vi gav oss ut på den avslutande sträckningen med gott mod. Varvet avslutades med liter mer grusvägar jämfört med början så vi han bli lite sega mot slutet, men tog oss trots fortsatt tung värme imål med humöret intakt. Klockan stannade på 4h 50 min inklusive bad. Ett riktigt bra pass!

Claes i botten på Hyssnas Grand Canyon.

Claes i botten på Hyssnas Grand Canyon.

Sammanfattningsvis en mkt fin och välmärkt led som til stora delar gick på fina småstigar i kuperad terräng. Jag kommer definitivt köra leden igen, förmodligen en gång till innan UTMB.

OBS: Det stod utmärkt att det fanns vatten efter ca 20km, men vi vågade inte helt lite på detta så vi hade hushållit med vår medhavda vätska och tur var det. Det som kom ur den gamla pumpen var en brun sörja som inte såg särskilt drickbar ut oxh det blev till att ransonera den vätska vi hade kvar…

/ Per

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *