Jakten på den försvunna bron

Efter Jerrys och Hallgrens misslyckade försök i somras var det igår kväll dags för nytt sökande efter den förfallna hängbron vid Haketjärn.
Denna gången kom vi med dubbel styrka då jag och Wagner följde med. Haketjärn som sitter ihop med Maderna ligger i ett stort sjö- och myrområde norr om Landvetter. Jag har sett en bild av bron och Jerry har läst om den så nu skulle inget stoppa oss.
Början gick bra, vi hittade bäcken med kvarnlämningarna och följde den ner mot sjön. Vi sprang sedan längs strandkanten österut, spanandes efter vårt mål.

Efter att ha rundat sjön började allvaret, vi fick nu kämpa oss fram genom våtmarkerna. För att passera över sjön västerut fick vi balansera ut på stora gungflyn, simma i kolsvart myrvatten och vada fram i djup dy.

Fortfarande ingen bro i sikte och tiden rusade iväg. Nu följde vi sjön söderut och fick bland annat passera en stor vassdjungel, en övergiven soptipp och ännu mer våtmark.

Efter över 2 timmar var vi tillbaka vid bilen för hemfärd. Vi frågade en förbipasserande om bron och fick till svar att den fanns “där borta”. Ingen vidare ledtråd och efter att ha studerat flygfoton och läst lite mer så verkar det som om bron nyligen har monterats ned. Synd.
Antar att någon var rädd för att barn eller traillöpare skulle försöka sig på en övergång.

Detta var en riktigt lerig och illaluktande träning, samtidigt en av de roligaste. Länge sedan vi skrattade så mycket under ett träningspass.

/Erik

4 thoughts on “Jakten på den försvunna bron

 1. Jonas Kanold

  Hej, jag har själv alltid varit fashinerad av den här bron som tyvärr nu har försvunnit. Jag förevigade dock minnet av bron med några foton som jag tog så sent som i maj 2008. Bron var då rejält förfallen. När jag återvände till platsen våren/sommaren 2009 var bron borta. Endast ett par wire-fästen i bergsknallen återstår idag. Jag kontaktade Partille kommun för att få info om vem som tagit sig ut till denna svårtillgängliga plats för att montera ner bron, men de hade ingen aning. Hör av er om ni vill se eller kanske publicera de kanske sista bilderna som tagits av bron! MVH, Jonas

 2. Erik Post author

  Hej Jonas!

  Roligt för dig att du hann se bron.
  Du får gärna skicka några foton om du har lust.
  Hade varit roligt och veta historien också, när och varför byggdes den?

 3. Jonas Kanold

  Hej igen, OK – jag har skickat några bilder till Info-mailen som ni gärna får lägga ut. Jag har letat info om när bron byggdes, men har inte fått fram någon säker info om det. Enligt uppgift ska den ha funnits där sedan 60-talet i alla fall.

 4. Pingback: Spår efter hängbron | www.trailrunner.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *