Korsika och GR 20

Förra veckan var jag och Erik med respektive familj på Korsika. En fantastisk ö som bjöd på sol, bad, god mat och spektakulär natur med höga dramatiska berg. Erik och jag var givetvis tvungna att viga en av dagarna till att springa i dessa berg. Vi tog en taxi kl 05.15 till starten på GR 20, vandringsleden som löper tvärs genom Korsika från norra delen ner till södra. Tanken var att vi skulle springa de tre första dagsetapperna på norra delen, för att sedan ta en buss tillbaka vid en av de större stationerna i Ascodalen. Leden startade med en fin lättsprungen stig som klättrade upp mot första passet. Väl uppe vid passet bjöds vi på en magnifik 360 graders utsikt som inte går att återge i text, man måste helt enkelt vara där. Efter att vi njutit en liten stund av sceneriet fortsatte vi ner i en gammal tallskog med spikraka gigantiska tallar som stog i ett hav av ormbunkar på den branta bergssidan. Efter tallskogen bytte leden karaktär och övergick i mycket teknisk bergslöpning och på vissa ställen ren klättring.

Timmarna gick och leden bjöd hela tiden på fantastisk bergslöpning, brant, tekniskt, exponerat med dramatiska passager och vyer som slår det mesta.

Vi mötte och sprang om en hel del vandrare och det är med tanke på ledens svårighetsgrad imponerande att se 60-70 åringar ta sig fram med spänstiga steg.


Erik på väg nerför en av de mer lättsprungna branterna. längst ner ser man några vandrare som små prickar.


Erik på en lite mer svårsprungen del av leden.

Efter att ha vänt en liten bit in på fjärde etappen kom vi fram till bergsstationen efter ca 9 tim med en timme till godo på bussen, trodde vi. Det visade sig att bussen varit där tidigare men åkt igen och helt enkelt struntat i tidtabellen. Enda alternativet som fanns var att lifta och vi lyckades hitta ett holländskt par som dessutom bodde på samma ort som vi. Dom släppte av oss 50 meter från hotellet, sen var det raka vägen ner till poolen.

Korsika och GR 20 är ett måste för alla som gillar att springa i bergen, en mäktig upplevelse.

/Jerry

 

 

One thought on “Korsika och GR 20

  1. Hans

    Tack för inspirerande inlägg! Har varit på Korsika, men aldrig upplevt leden – måste tillbaks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *