Topp tio på Ladonia Mountain Trophy!

 

(Bilden är länkad från Helsingborgs Dagblad. Killen i rött bröt senare. Nu vet även han att man inte skall försöka hänga på Trailrunner West om man inte är extremt vältränad.)

Under fredagseftermiddagen gav vi oss iväg för ännu en holmgång med de branta sluttningarna i Kullaberg. Efter lite proviantering i Höganäs kom vi fram till campingen i Mölle. Kvällen ägnades åt middag och några kassa filmer, sedan packade vi det sista och gick och lade oss. Innan 06.00 var vi uppe för en kolhydratrik frukost. Johan kände sig inte i form utan beslöt sig för att byta till motionsklassen som började vid 11-tiden. Jag och Jerry blandade sportdryck och var på plats nere vid hamnen i Mölle kvart över sju. Efter registrering och fotpreparering var det dags för en kort bussfärd till båtstarten. Denna var i år flyttad till Arild och dessutom genomfördes den med en snabb RIB-båt. Det var svårt att hålla leendet borta när man susade fram i upp emot 50 knop längs med kusten.
Efter den sedvanliga simturen började banan med en 45-50 graders backe som tog nästan en kvart att forcera. Efter det kom en gaffling som utgick från Håkull (Kullabergs högsta punkt), denna bestod av tre slingor och gick bra för oss förutom någon småmiss. Efter det fortsatte banan västerut mot fyren där det fanns sportdryck att fylla på. Härifrån utgick två små bonusslingor för att grilla oss lite extra i solen. Vi hade fortsatt flyt, hindrades bara av en grupp tyska turister i en backe men vi kastade oss förbi dem och fick några undrande blickar efter oss. En kontroll låg på en liten ö så här fick vi ett svalkande dopp igen.  Vägen tillbaka från fyren till mål var betydligt längre än den brukar vara, vi skulle ta oss ända till Nimis/Arx med ett par toppbesök på vägen. Här gjorde vi lite större missar på orienteringen och kanske något dåligt vägval men det kändes ändå bra.

Vid en kontroll var det prickskytte med slangbella. Tre försök att träffa ett mål och missade man alla fick man springa en liten extraslinga. Vi missade såklart så vi förlorade några minuter här. Det kändes väl inte riktigt som det här momentet passade in i LMT, för mycket slump och för långt ifrån tävlingsandan. Nåväl, efter detta var jag rätt seg och vi joggade vidare. Hittills under loppet hade det varit gassande sol men nu slog det plötsligt om och ett åskoväder drog in med tungt regn och närgångna blixtar. Det kändes inte helt smart att springa upp på Kullabergs högsta punkt i det här läget men det var inte mycket att välja på. Vi sprang nu mest på stigar och chansade inte med några genvägar i terrängen. Av erfarenhet vet vi att man inte är en knivskarp orienterare efter 5-6 timmars löpning. När det var ett par kontroller kvar till mål fick vi nya krafter och spurtade bra på sista partiet. Vi stannade inte så länge i målområdet utan begav oss tillbaka till campingen för att invänta den goda grillbuffén. 

När den officiella resultlistan väl kom fram såg vi att vi kommit på åttonde plats. Riktigt skönt att äntligen få till en topp-tio-placering.  Totalt tog det 6 timmar och 31 minuter. För oss blev det 2300 höjdmeter.  

Vi gjorde inga stora missar i år men lägger man ihop småmissarna så blir det så klart en del tid att ta av. Kan man dessutom öka farten en aning till nästa år så gör det mycket på ett sådant här långt lopp. Ett fel jag själv gjorde var att ta med för mycket vätska. Jag rörde aldrig extraflaskorna, alltså sprang jag med 660g extra hela loppet. Lite onödigt men bra träning inför Icebug24.

Här finns lite mer att läsa om loppet: 
http://hd.se/skane/2008/07/13/med-kullaberg-i-kroppen/ Några fel har dock smygit sig in i artikeln, Per menar minst 2100 höjdmeter och det fanns en vätskekontroll utmed banan.

Johan joggade runt sin bana och fick lite orienteringsträning, roligt och välbehövligt tyckte han.

Totalt sett är vi riktigt nöjda. Nu skall vi försöka toppa formen de närmaste veckorna för att prestera bra på Icebug24 i Hemavan.

/Erik

2 thoughts on “Topp tio på Ladonia Mountain Trophy!

  1. Johan Kjörk

    hej!

    Kul att se så målinriktade trailgalningar i Göteborgstrakten!

    Har funderat på Ladonia till nästa år detta gav verkligen inspiration! Detta och mosslöpning. Sprang jämtlandstriangeln häromveckan och sprang fel hur man nu kan göra det här och fick mosslöpning…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *