Långpass i Åkulla bokskogar

20140622_091110UTMB kommer allt närmare och det känns som att det därför är hög tid att få lite kontinuitet på långpassen. Nu på onsdag (9 juni) kommer jag köra Hyssnaleden. ca 40 km, med start kl 16.00 från Hyssna gamla kyrka (häng gärna på!) och förra veckan var vi några stycken som fick till ett 3h pass i Mölndalsskogarna.

Helgen innan det så körde jag ett riktigt fint långpass på 3h 20 min i de Halländska skogarna. Jag startade vid Ästad gård och följde sedan Hallandsleden norrut genom fina bokskogar mot Åkulla. Fortsatte sedan en bit förbi Åkulla och vände därefter hemåt. Vägen hem var inte lika charmig då jag lämnade Hallandsleden och istället följde grus- och asfaltsvägar. Riktigt sega och stela ben vittnade om att jag slarvat med långpassen… Kolla in på www.åkullabokskogar.nu för mer info om området. Finns även kortare rundor så bör finnas slingor som passar alla smaker.20140622_091609

 

20140622_091913Rundan bjöd på några fina höjdpunkter. Sprang bland annat genom ett riktigt fint bokskogsområde med ”Bexells talande stenar”. Bexell var en originell riksdagsman och godsägare som på slutet av 1800-talet lät rista in visdomsord och namn på stenar i området. Var en trolsk känsla att springa i den mäktiga bokskogen med alla dessa inristningar omkring sig. Passerade även en mosse som heter Bocksten. Alla uppväxta i Västsverige känner nog till det namnet, gissar att de flesta varit på skolutflykt till Varberg för att kolla på Bockstensmannen (en välbevarad gubbe från 1350-talet som hittades pålad i mossen).

// Per

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *